Van Tilburg & Blijdorp – Dirk Luttelgeest (3000 panelen)

Aan de Lindeweg in Luttelgeest bevindt zich het akkerbouwbedrijf van Dirk Blijdorp. Met 3 erven onder zijn hoede is hij de bezitter van 2.500 tot 3.000 zonnepanelen, waarvan de eerste 500 al in 2006 zijn gelegd. Nadat de opbrengst van deze zonnepanelen succesvol bleek te zijn, heeft hij ook de rest van de zonnepanelen gelegd. Het was voor hem al snel duidelijk dat het zelf reinigen van zijn zonnepanelen geen optie was: “Het reinigen van de panelen is een grote taak en het is niet realistisch om dit zelf te doen. Schoonmans heeft het juiste materiaal en de expertise om dit te doen.”

“Het is gelukt bijna alle korstmossen te verwijderen”

Korstmossen

Afgelopen jaar hebben de zonnepanelen voor het eerst een reinigingsbeurt gehad. Dirk merkte op dat op één erf aan de buitenkanten van de zonnepanelen aanslag met korstmossen voorkwamen. “Volgens velen worden zonnepanelen vanzelf wel schoon door de regen”, zegt Dirk. “Ik ben ervan overtuigd dat dit niet zo is. De omgeving van onze boerderij is weelderig en groen. Dit is waarschijnlijk de oorzaak van de vele korstmossen op onze zonnepanelen. Daarnaast vroeg ik mij af of de korstmossen het opwekken van zonne-energie negatief beïnvloeden. Mijn vermoeden is van wel, maar het exacte antwoord weet ik ook niet. Hiervoor is hele exacte monitoring van belang. De tijd zal het leren.”

Tevreden met professionele reiniging

Dirk: “Het is Schoonmans gelukt om een groot deel van de korstmossen van onze zonnepanelen te verwijderen, zonder dat daarbij chemische middelen gebruikt zijn. Omdat dit niet volledig is gelukt, heeft Schoonmans aangeboden om terug te komen met een oplossing zodra ze een methode hebben gevonden die de korstmossen volledig zal verwijderen.”

Behoud van zonnepanelen

Op een akkerbouwbedrijf vervuilt een PV-installatie vooral door de aanwezigheid van stof, afkomstig van bijvoorbeeld aardappelen of uien. Dit stof zorgt niet alleen voor een lager rendement, maar het is ook een broedplaats voor korstmossen. Worden deze mossen niet tijdig verwijderd – door periodieke reiniging – dan verlaagt dit het rendement en de levensduur van de panelen. Jonge aangroei is met professionele reinigingsapparatuur goed te verwijderen. Wordt te lang gewacht, dan is alleen chemisch reinigen mogelijk.

Ontdek wat Schoonmans voor uw bedrijf kan doen

Contactinformatie

Locatie van de installatie

Aantal panelen

Hoe heeft u ons gevonden?