Koel- en Vriesbedrijf Kalter – Marknesse (3.119 zonnepanelen)

Toen Koel- en Vriesbedrijf Kalter uit Marknesse (Fl.) in 2016 een PV-installatie liet aanleggen met bijna 3.200 zonnepanelen was het één van de grootste projecten in Nederland. Het bedrijf specialiseert zich in de opslag van agrarische producten en heeft daarmee een grote energiebehoefte.

Het bedrijf kan in totaal ruim 8.000 kisten opslaan met aardappelen, uien, witlof, wortelen en andere producten. Daarnaast wordt ook witlof ‘getrokken’ op een tweede locatie in IJsselmuiden. De daken van de opslaglocatie in Marknesse liggen sinds 2016 vol met zonnepanelen. “Inmiddels zagen we vervuiling ontstaan op de panelen”, aldus eigenaar Ronald Kalter. Vooral de installatie die op een plat dak is bevestigd wordt merkbaar vuiler.”

kalter

“Rendement van panelen is stabieler na reiniging”

Stof, vogelpoep en korstmossen

Kalter en Gideon Algra van Schoonmans klommen samen op het dak om de situatie te beoordelen. “Stof, vogelpoep maar ook korstmossen kom je tegen”, merkt Kalter op. “Vooral die laatste zijn een probleem wanneer ze niet tijdig worden verwijderd”, weet reinigingsspecialist Algra. “Het vuil brand als het ware in het glas van de panelen en kan dan niet langer eraf worden gewassen.” De fikse stijging van de stroomprijzen gaf voor Kalter de doorslag om zijn volledige installatie professioneel te laten reinigen. “Het volgende reinigingsmoment hangt af van de mate van vervuiling, maar dat regelmatig onderhoud nodig is is voor ons wel duidelijk. Je doet het voor de lange termijn en het behoud van je installatie.”

5% meer rendement

Kalter laat op een app op zijn smartphone zien hoe de panelen presteren. De installatie levert op jaarbasis bijna 500.000 kWh op. “Aan de dagelijkse grafiek zie ik dat de installatie beter presteert na de reiniging. De panelen bereiken eerder hun maximaal rendement en houden dat langer vast. Harde cijfers noemen is lastig, maar ik schat dat de stroomproductie met zo’n 5% is toegenomen.”

kalter

Ontdek wat Schoonmans voor uw bedrijf kan doen

Contactinformatie

Locatie van de installatie

Aantal panelen

Hoe heeft u ons gevonden?