Erk Dairy & Erk Energy (1.100 zonnepanelen)

Op het melkveebedrijf met biogasinstallatie van de familie Den Brok in Zeewolde is sprake van relatief veel stofontwikkeling. De zonnepanelen vervuilen daardoor snel. Ondernemer Joep den Brok kiest ervoor om halfjaarlijks zijn PV-installatie met 1.100 panelen te laten reinigen. Voor het behoud van de panelen én een maximaal rendement.

“Het is toch gek dat je bij deze hoge stroomprijzen probeert energie te besparen in huis, maar niet naar je panelen omkijkt”, zegt Den Brok. “In 2019 zijn de 1.100 panelen gelegd op vijf dakvlakken van onze stallen en een opslagloods. Bij de biovergistingsinstallatie verwerken we veel reststromen van de veevoederindustrie hier in de regio. Dat levert stof op. De droge fractie uit de vergister wordt weer in onze diepstrooiselboxen gebruikt. Een mooi product, maar opnieuw met relatief veel stofontwikkeling. Zo merkte ik dat de panelen relatief snel vervuilen. Omdat we veel met reststromen werken heb je automatisch meer vogels rondvliegen. Dat zorgt eveneens voor vuile panelen.”

“Bij hoge stroomprijs halfjaarlijks panelen reinigen”

Gas- en stroomproductie

Met de biovergister wekt Erk Energy groene stroom op voor huishoudens in het nabij gelegen Zeewolde. Dat doet het bedrijf al sinds 2011. Het biogas wordt door een WKK (Warmte Kracht Koppeling) in stroom omgezet. “De bedoeling is om in de toekomst dit groene gas direct te leveren aan het net”, legt Den Brok uit. “De zonnepanelen zijn dan nodig om de vergistingsinstallatie voldoende te verwarmen. Het behoudt van hun rendement is voor mij daarom erg belangrijk.”

Gratis rendement

De ondernemer zocht een betrouwbare partij om zijn PV-installatie te laten reinigen en kwam in contact met Schoonmans. “Het persoonlijk contact verliep prettig en ik was onder de indruk van de professionele aanpak en reinigingsapparatuur”, aldus Den Brok. “Schoonmans heeft het materiaal goed voor elkaar, wat direct vertrouwen gaf. Ik merk dat collega’s nog niet altijd nadenken over het onderhoud van hun zonnepanelen, maar voor ons is het zeer belangrijk. Het is in feite gratis rendement wat je laat liggen door ze niet tijdig schoon te maken. In de huidige energiemarkt rendeert het – gezien de tarieven – zeker om tweemaal per jaar de panelen te laten schoonmaken.”

Boerenpitstop

Het melkveebedrijf met 120 melkkoeien plus jongvee is sinds zes jaar een educatieboerderij waar kinderen meer kunnen leren over koeien, zuivel en de melkveehouderij. De Boerenpitstop omvat inmiddels een boerderijwinkel met verse melktap, picknickplek en speeltuin. Joep’s vrouw Carolien runt de Boerenpitstop en probeert zoveel mogelijk regionaal geproduceerde producten te verkopen en geïnteresseerden meer te vertellen over de herkomst van hun voedsel. Meer informatie kun je vinden op hun Facebook-pagina.

Ontdek wat Schoonmans voor uw bedrijf kan doen

Contactinformatie

Locatie van de installatie

Aantal panelen

Hoe heeft u ons gevonden?